Chłopska zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Ziemniaki, domowa kiełbasa, cebula i ser mozzarella – to trzon chłopskiej zapiekanki, która syci i rozgrzewa. Kiedy połączysz te składniki ze śmietaną i jajkiem, a całość doprawisz oliwą z oliwek i natką pietruszki, otrzymasz aromatyczną i smakowitą potrawę idealną na rodzinny obiad.
Składniki dla 6 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Kiełbasa domowa - 250 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Ser Mozzarella - 125 g
- Śmietana 12% - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 20 g (3 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ugotuj je al'dente w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor. Gotową przełóż do miski.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż ją na patelni po cebuli. Kiełbasa powinna się przyrumienić.
- W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż po całości ziemniaki, a następnie dodaj kiełbasę i cebulkę. Na górkę zapiekanki ułóż resztę ziemniaków.
- Przygotuj sos ze śmietany, sera i jajek. Dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Gotowym sosem polej zapiekankę. Piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Zapiekanka ze względu na ziemniaki posiada wysoki IG. Dodatkowo składa się z kiełbasy, dlatego powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk