Chłodnik z buraka

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Buraki, jogurt grecki i bulion warzywny to podstawa pysznego chłodnika z buraka - idealnego na gorące dni. Łatwy do przygotowania i pełen smaku, ten chłodnik wprowadza do kuchni nutkę orzeźwienia i zdrowia. Wystarczy tylko kilka składników, aby cieszyć się lekkim i kremowym daniem, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 400 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Czosnek - 15 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 600 ml
- Bulion warzywny - 125 ml
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, papier do pieczenia, lodówka
Przepis krok po kroku
- Buraki i ziemniaki umyj i osusz. Posmaruj je oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Po upieczeniu wyjmij z folii i ostudź. Obierz je i pokrój na spore kawałki.
- Do blendera wrzuć upieczone buraki, ziemniaki i jogurt. Dodaj czosnek i zblenduj całość na gładką masę.
- Do zupy dodaj bulion i dokładnie wymieszaj.
- Schłodź zupę w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Gotową zupę dopraw do smaku i udekoruj koperkiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dostarczająca sporo białka, a także mnóstwo składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny