Chłodnik z buraczków
Opublikowano: 18.08.2021 r.
Burak, kefir, jogurt naturalny, ogórek i rzodkiewka – to kluczowe składniki chłodnika z buraczków, który jest idealnym wyborem na orzeźwiający letni obiad. W tej chłodnej, kremowej zupie buraczki nadają wyrazisty kolor, a kefir i jogurt zapewniają przyjemną, lekko kwaskowatą nutę. Dodatek świeżych warzyw nadaje chrupkość i świeży smak każdej łyżce.
Składniki dla 4 porcji:
- Burak - 200 g (2 małe sztuki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Rzodkiewka - 50 g
- Ogórek - 150 g (2 małe sztuki)
- Szczypiorek - 15 g
- Koperek - 15 g
- Kefir - 500 g
- Jogurt naturalny 2% - 170 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Buraki włóż do garnka i zalej je bulionem warzywnym. Całość gotuj na średnim ogniu około 15 min.
- Ugotowane buraki ostudź.
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj.
- Ogórki, rzodkiewka, szczypiorek i koperek dodaj do ostudzone go wywaru z buraczkami.
- Następnie do wywaru dodaj kefir oraz jogurt naturalny. Chłodnik dokładnie wymieszaj i dopraw smaku.
- Chłodnik podawaj na zimno udekorowany natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Chłodnik z buraków to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia się skóry.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny