Chłodnik z botwiny
Opublikowano: 28.05.2021 r.
Jogurt, kefir, botwina i gotowane buraki tworzą bazę tego orzeźwiającego chłodnika, który idealnie nadaje się na upalne dni. Dodatkowo chrupiąca rzodkiewka, świeży ogórek i aromatyczny koperek dodają mu wyjątkowego smaku i świeżości. Wszystko to jest zwieńczone ugotowanymi na twardo jajkami. Ten chłodnik to prawdziwe letnie orzeźwienie w misce!
Składniki dla 3 porcji:
- Jogurt naturalny - 300 ml
- Kefir - 250 g
- Botwina - 250 g
- Rzodkiewka - 120 g (10 rzodkiewek)
- Ogórek - 180 g (1 sztuka)
- Jajko - 3 szt.
- Koperek - 16 g
- Buraki gotowane - 180 g (1,5 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj.
- Jajka ugotuj na twardo.
- Botwinkę pokrój w paski, a buraki, ogórka i rzodkiewki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Wrzuć wszystkie warzywa do miski i zalej jogurtem oraz kefirem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Podawaj z jajkiem na twardo.
Komentarz dietetyka
Chłodnik z botwiny mogą jeść osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, bezglutenowej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny