Chłodnik pomidorowy

Opublikowano: 23.04.2022 r.
Pomidor, ogórek, cebula czerwona i czosnek – te składniki są kluczowe dla naszej wersji chłodnika pomidorowego. Każdy z nich ma swoje zadanie: soczyste pomidory dostarczają pełni smaku, ogórek dba o odświeżenie, cebula czerwona dodaje pikanterii, a czosnek nadaje głębi. Idealna harmonia smaków na letnie dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidor - 500 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 cebula)
- Ogórek - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, lodówka
Przepis krok po kroku
- Pomidory sparz wrzątkiem i usuń skórę.
- Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj pomidory i zmiksuj jeszcze raz.
- Dopraw do smaku ulubionymi ziołami i wlej bulion, zmiksuj ostatni raz.
- Gotowy chłodnik przelej do większego naczynia i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarz dietetyka
Chłodnik podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim.
~ Oliwia Gawron, dietetyk