Chłodnik litewski
Opublikowano: 11.06.2021 r.
Botwina, bulion warzywny, ogórek, rzodkiewka, maślanka i jogurt grecki - to serce chłodnika litewskiego. Ten wyjątkowy chłodnik to idealny sposób na orzeźwienie w ciepłe dni. Łączy w sobie świeżość warzyw z delikatnością nabiału, tworząc zupę o bogatym smaku i kremowej konsystencji.
Składniki dla 6 porcji:
- Botwina - 560 g (2 pęczki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Ogórek - 70 g (2 szt)
- Rzodkiewka - 115 g (pęczek)
- Maślanka 1% - 400 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 400 ml
- Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 6 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Botwinkę opłucz i pokrój w drobną kostkę.
- Do dużego garnka przelej bulion i pozwól, by się zagotował. Dodaj do niego botwinkę. Gotuj przez 15 minut do zmięknięcia botwinki. Całość odstaw do ostudzenia.
- Do wywaru dodaj starte ogórki i rzodkiewkę. Dodaj kefir, sok z cytryny i jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Udekoruj gotową zupę ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrową zupę pełną witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny