Chłodnik koperkowy
Opublikowano: 29.08.2021 r.
Ogórek, koperek, jogurt naturalny i śmietana - to główne składniki naszego chłodnika koperkowego, który świetnie sprawdzi się jako orzeźwiający i lekki posiłek w ciepłe dni. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje niesamowicie świeżo dzięki połączeniu chrupiącego ogórka i aromatycznego koperku z delikatnością jogurtu i śmietany.
Składniki dla 2 porcji:
- Ogórek - 180 g
- Koperek - 50 g
- Jogurt naturalny - 300 ml
- Śmietana 12% - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Ogórka zetrzyj na tarce, a koperek posiekaj.
- Dodaj do warzyw jogurt, śmietaną oraz czosnek, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Opcjonalnie wstaw chłodnik na godzinę do lodówki.
Komentarz dietetyka
Chłodnik koperkowy jest zupą o niskim indeksie glikemicznym, bez glutenu oraz jest niskokaloryczna.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny