Chlebek ziołowy Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Masło, cebula, czosnek, mąka pszenna i świeże drożdże to bohaterowie tego przepisu na chlebek ziołowy z Thermomixu. Idealna opcja na domowe pieczywo o intensywnym, ziołowym aromacie. Ten chlebek to połączenie podstawowych składników, które w Thermomixie zmienią się w pyszny, aromatyczny dodatek do śniadania czy kolacji. Sprawdź, jak szybko i łatwo można go przygotować.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 150 g
- Cebula - 90 g
- Czosnek - 7 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 550 - 600 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 35 g (3,5 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 45 ml
- Przyprawy - sól, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa włóż obraną i pokrojoną na duże kawałki cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Rozdrobnij 8 sekund / obroty 5. Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia.
- Dodaj masło, 1,5 łyżeczki soli i po dwie łyżeczki ziół prowansalskich, bazylii i tymianku.
- Wszystko razem zmiksuj przez 20 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia i umyj naczynie Thermomixa.
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300g letniej wody (około 35 stopni), pokruszone drożdże, olej, 2 łyżeczki soli oraz cukier.
- Wyrabiaj ciasto przez 2 minuty / "kłos".
- Gotowe ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt wielkości około 30 × 40 cm.
- Ciasto posmaruj przygotowanym wcześniej masłem i pokrój na 6 równych pasów.
- Każdy pas złóż w harmonijkę zaczynając od węższego brzegu.
- Tortownicę natłuść i umieść w niej złożone pasy, pionowo, jeden obok drugiego.
- Odstaw na 10-15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Chleb ziołowy piecz przez 30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Komentarz dietetyka
Dodatek ziół w maśle ziołowym wzbogaca danie nie tylko o aromat, ale również składniki odżywcze.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk