Chlebek z płatków owsianych

Opublikowano: 17.07.2025 r.
Płatki owsiane, jogurt naturalny, pestki dyni i nasiona słonecznika to główne składniki pysznego chlebka z płatków owsianych. Ten prosty przepis na bazie pełnowartościowych składników, w tym miodu, sprawi, że chlebek będzie zdrowym dodatkiem do Twojego codziennego menu. Idealny na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki dla 10 porcji:
- Płatki owsiane - 400 g
- Jogurt naturalny 2% - 600 g
- Pestki dyni - 60 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
- Miód - 20 g
- Przyprawy - sól, soda oczyszczona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki łącznie z jogurtem naturalnym przekładamy do miski. Całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy bo blaszki keksowej.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Chlebek pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Chlebek posiada niski IG, dzięki czemu możemy włączyć go na co dzień do diety.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk