Chlebek odrywany
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże i czosnek - oto kluczowe składniki naszego chlebka odrywanego. Mąka daje mu solidną bazę, drożdże sprawiają, że pięknie rośnie, a czosnek dodaje wyrazistego smaku. To prosty przepis z wykorzystaniem tych produktów, który w prosty sposób zadowoli smakoszy domowego pieczywa.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 800 g (ok. 6 szklanek)
- Drożdże świeże - 60 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 80 ml (8 łyżek)
- Masło - 150 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, czosnek, mielony czosnek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 1,5-2 szklanki wody, olej, dodaj cukier, sól i 1,5 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj przygotowany rozczyn z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto rozdziel na dwie równe części.
- Masło w temperaturze pokojowej wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystkimi ziołami, przyprawami.
- Pierwszą część ciasta drożdżowego rozwałkuj i posmaruj połową masła. To samo zrób z drugą częścią ciasta i masła. Potnij na równe, długie paski o szerokości ok. 4 cm i każdy z nich zwijaj w harmonijkę.
- Harmonijki ciasta układaj w formie do pieczenia, zostawiając niewielkie przerwy, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180st C i piecz ok. 40 minut.
Komentarz dietetyka
Chlebek odrywany ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego w dużych ilościach nie będzie wskazany dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk