Chlebek czosnkowy Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Masło, czosnek, mąka pszenna i jogurt naturalny – to główne składniki chlebka czosnkowego z Thermomixu. Warto je znać, bo z takich prostych produktów powstaje coś naprawdę wyjątkowego. Ten aromatyczny chlebek jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek, a nawet samodzielną przekąską. Thermomix sprawia, że przygotowanie jest szybkie i dziecinnie proste.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 285 g
- Mleko 3,2% - 60 ml
- Jogurt naturalny 2% - 65 g
- Jajko - 1 szt.
- Sól - 10 g (2 łyżeczki)
- Masło - 150 g (w temperaturze pokojowej)
- Czosnek - 21 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, praska do czosnku, thermomix
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni C i nagrzej w nim blachę do pieczenia.
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj mleko, jogurt, jajko i łyżeczkę soli. Wymieszaj przez 17 sekund / obroty 6.
- Następnie wyrabiaj przez 3 minuty / Interwał.
- Do małej miseczki włóż ciepłe masło i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Gotowe ciasto przełóż na blat oprószony mąką i podziel na 8 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienkie, okrągłe placuszki o grubości około 2 mm.
- Na gorącą blachę z piekarnika połóż papier do pieczenia a na niego 3-4 placuszki.
- Piecz przez 3-4 minuty aż zaczną pojawiać się małe górki.
- Gotowe wyciągnij na kratkę i posmaruj masłem czosnkowym, zanim wystygną.
- Tak samo upiecz pozostałe placuszki.
Komentarz dietetyka
Domowe wypieki są bardzo smacznym i zdrowym dodatkiem.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk