Chlebek czosnkowy

Opublikowano: 15.06.2022 r.
Mąka pszenna, masło, świeży czosnek i natka pietruszki to kluczowe składniki tego przepisu na chlebek czosnkowy. Dzięki połączeniu tych aromatycznych składników uzyskasz niezwykle miękki i pełen smaku bochenek. Dodane drożdże i jajka zapewnią mu doskonałą puszystość, a koperek doda wspaniałego, świeżego akcentu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
 - Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
 - Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
 - Masło - 200 g (1 kostka)
 - Jajko - 2 szt.
 - Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
 - Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
 - Czosnek - 20 g (4 ząbki)
 - Przyprawy - sól
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
 - Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
 - Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn drożdżowy.
 - Wymieszaj i wbij jajka.
 - Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
 - W misce umieść masło.
 - Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Dopraw solą i dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.
 - Wymieszaj składniki dokładnie.
 - Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek grubości 3-4 cm.
 - Posmaruj całe ciasto masłem.
 - Zwiń w rulon i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Wierzch posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.
 - Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut.
 - Chlebek wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.
 
Komentarz dietetyka
Chlebek czosnkowy to doskonała propozycja na samczy dodatek do śniadania lub kolacji. Chlebek stanowi doskonałe źródło węglowodanów. Dodatek świeżych ziół wzbogaca chlebek w wiele substancji odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny