Chlebek bananowy z czekoladą
Opublikowano: 19.04.2021 r.
Banany, czekolada i masło arachidowe – oto sekret chlebka bananowego, który podbije Twoje serce. Dodaj do tego trochę cukru, mąki pszennej i czterech jajek, a uzyskasz wyjątkowo wilgotne i aromatyczne ciasto. Czekolada wspaniale przełamuje bananową słodycz, a dodatkowa porcja masła sprawia, że chlebek rozpływa się w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Banan - 480 g (4 szt średnich bananów)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 60 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 325 g (2,5 szkl)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Czekolada gorzka - 50 g (0,5 tabliczki)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- 3 banany zblenduj w dużej misce . 1 banana zostaw do dekoracji ciasta.
- W kolejnej misce ubij jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
- W małym rondelku rozpuść masło i ubij z jajkami. Do masy jajecznej dodaj rozdrobnione banany.
- Do miski z masą bananową dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łyżką nałóż do środka masła orzechowego i wymieszaj.
- Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy bananowej, wymieszaj wszystkie składniki.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę. Na wierzchu udekoruj ciasto przeciętym na pół bananem.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Całość posyp cukrem pudrem.