Chlebek bananowy fit
Opublikowano: 29.04.2021 r.
Banany, jajka, olej rzepakowy i pełnoziarnista mąka pszenna – to tylko kilka kluczowych składników potrzebnych do stworzenia fit wersji smakowitego chlebka bananowego. Te proste, ale zdrowe składniki sprawią, że poczujesz się syty, zadowolony i pełen energii, a jednocześnie dostarczą Ci mnóstwo wartości odżywczych.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 1000 g (5 sztuk)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 20 ml (20 ml)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 300 g (2,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Banana rozgnieć widelcem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.
- Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. godziny.
Komentarz dietetyka
Chlebek bananowy fit to dobry pomysł na deser dla osób na dietach redukcyjnych, a także dla dzieci, którym warto ograniczać wszelkie słodycze. Ze względu na wykorzystanie tłuszczu roślinnego zamiast masła oraz mąki pełnoziarnistej, zamiast zwykłej "białej" z przepisu może skorzystać również większość osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, a także dobrze kontrolowaną cukrzycą.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk