Chlebek bananowy bezglutenowy
Banany, mąka kukurydziana i jajka – oto trio, które gra pierwsze skrzypce w naszym przepisie na bezglutenowy chlebek bananowy. Bez glutenu, za to z mnóstwem smaku i wilgotnej konsystencji, dzięki olejowi rzepakowemu i odpowiedniej dawce sody oczyszczonej. Idealny dla tych, którzy unikają glutenu, ale nie chcą zrezygnować z pysznych wypieków.
Składniki dla 10 porcji:
- Olej rzepakowy - 40 ml (40 ml)
- Banan - 1000 g (5 sztuk)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki)
- Mąka kukurydziana - 200 g (1,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - cynamon
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Banana rozgnieć widelcem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Rozgniecione banany wymieszaj z żółtkami, olejem, mąką, skrobią i sodą kuchenną bezglutenową.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do reszty składników.
- Delikanie wymieszaj i dopraw cynamonem.
- Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. godziny.
Komentarz dietetyka
Chlebek bananowy bezglutenowych to dobry pomysł na deser dla osób na dietach redukcyjnych, a także dla dzieci, którym warto ograniczać wszelkie słodycze. Ze względu na wykorzystanie tłuszczu roślinnego zamiast masła oraz mąki pełnoziarnistej, zamiast zwykłej "białej" z przepisu może skorzystać również większość osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, a także dobrze kontrolowaną cukrzycą. Jest bezpieczny dla osób z celiakią, nietolerancją glutenu oraz wszystkich którzy powinni ograniczyć gluten (np. na diecie lowFodmap)
~ Aleksandra Dziura, dietetyk