Chlebek bananowy
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Banany, mąka orkiszowa, jajka i olej rzepakowy to podstawowe składniki chlebka bananowego, który jest idealnym połączeniem słodkości owoców i prostoty przygotowania. Chlebek zyska dodatkowy aromat dzięki orzechom włoskim i szczypty kakao. Jest to smaczna i szybka przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi domowe wypieki.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 300 g (2 średnie sztuki)
- Mąka orkiszowa - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Orzechy włoskie - 120 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 120 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Banany rozgnieć widelcem.
- Do miski wbij jajka, dodaj banany i zmiksuj.
- Przesiej mąkę orkiszową, dodaj proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj.
- Posiekaj orzechy włoskie, dodaj do ciasta, wlej olej i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj do połączenia składników.
- Formę do keksa wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
- Chlebek wyjmij z formy i wystudź przed pokrojeniem.
Komentarz dietetyka
Chlebek bananowy to bardzo dobry zdrowy deser. Ciasto nie zawiera dodatku białego cukru. Może być spożywane przez osoby dbające o linię oraz przez diabetyków. Chlebek zawiera bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny