Chleb żytni ze słonecznikiem

Opublikowano: 16.06.2025 r.
Mąka żytnia typ 2000, mąka pszenna typ 1850, słonecznik nasiona łuskane i zakwas żytni to kluczowe składniki przepisu na chleb żytni ze słonecznikiem. Chleb jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią pieczywo z charakterem pełnym smaku i tekstury. Dodatkowo, mała ilość masła i sól dopełniają całości, sprawiając, że chleb jest po prostu przepyszny.
Składniki dla 2 porcji:
- Słonecznik nasiona łuskane - 100 g
- Zakwas żytni - 100 g (aktywowany)
- Mąka żytnia typ 2000 - 275 g
- Sól - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 1850 - 275 g
- Masło - 20 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duża miska, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Ziarna słonecznika podpraż na rozgrzanej patelni.
- Następnie nasiona słonecznika przełóż do miski i zalej bardzo zimną wodą. Słonecznik pozostaw w wodzie na co najmniej godzinę.
- Blaszkę keksową o długości 30 cm wysmaruj masłem i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj mąki oraz sól.
- Następnie do mąki dodaj zakwas oraz 520 ml wody. Ciasto wyrabiaj do momentu połączenia się składników (nie dłużej).
- Nasiona słonecznika odsącz na sicie, dodaj je do ciasta na chleb i ponownie wymieszaj.
- Ciasto na chleb przełóż do keksówki i wyrównaj jego powierzchnię przy pomocy dłoni zwilżonych w wodzie.
- Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia, aż całkowicie wypełni blaszkę.
- Chleb przed pieczeniem skrop chłodną wodą.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut (najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół).
- Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.
Komentarz dietetyka
Chleb żytni ze słonecznikiem to doskonała propozycja na domowe pieczywo. Chleb warto wykorzystać do przygotowania śniadania lub kolacji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny