Chleb żytni pełnoziarnisty
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Mąka żytnia typ 2000, drożdże świeże oraz jajka to trzej główni bohaterowie tego przepisu na chleb żytni pełnoziarnisty. Te składniki sprawiają, że chleb jest pożywny i ma niepowtarzalny smak. Oczywiście, nie zapominajmy o odrobienie cukru, który dodaje delikatnej słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 50 g (pół kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Drożdże rozprowadź dokładnie w 300 ml ciepłej wodzy z dodatkiem cukru, odstaw na 15 minut.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, nasiona słonecznika, jedno jajko i zaczyn drożdżowy.
- Wyrób gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Foremkę keksową posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Ciasto na chleb umieść w formie i pozostaw jeszcze na około 20 minut.
- Jajko wymieszaj z wodą i posmaruj wierzch chleba.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb żytni pełnoziarnisty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Domowy chleb możemy przygotować z lepszej jakości mąki niż pieczywo z piekarni. Wypiekając chleb w domu, mamy pewność co do jego składu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny