Chleb żytni na zakwasie
Opublikowano: 23.07.2021 r.
Mąka żytnia typ 2000 i zakwas żytni to kluczowi bohaterowie tego przepisu na chleb żytni na zakwasie. Połączenie tych dwóch składników daje niepowtarzalny smak i aromat, który jest trudny do podrobienia. Chleb świetnie sprawdzi się na kanapki, a jego konsystencja zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 400 g (3 szklanki)
- Zakwas żytni - 25 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, cukru i wsyp zakwas. Do całości wlej 1,5 szklanki wody i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ciasto wyrób rękami i odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Całość pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ten chleb jest zdrowym wyborem, gdyż zawiera sporo błonnika.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny