Chleb ze słonecznikiem

Opublikowano: 22.04.2025 r.
Mąka żytnia, mąka pszenna, oliwa z oliwek, świeże drożdże i solidna porcja łuskanego słonecznika – to główne składniki chleba, który jest aromatyczny, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie pysznego, domowego pieczywa, które idealnie sprawdzi się na śniadaniowym stole.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 200 g
- Mąka pszenna typ 750 - 250 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 5 g
- Słonecznik nasiona łuskane - 60 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, czajnik, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej 1 szklankę ciepłej wody. Dodaj rozkruszone drożdże i szczyptę cukru. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wlej olej i dodawaj małymi porcjami zaczyn. Wszystko wymieszaj dokładnie, by powstała zwarta masa.
- Do masy dodaj nasiona słonecznika.
- Ciasto wyrób rękami przez 5 minut, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do kanapek.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny