Chleb z żurawiną

Opublikowano: 26.07.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże i suszona żurawina to główne składniki tego przepisu. Dodaj jeszcze odrobinę miodu, a uzyskasz niepowtarzalny smak chleba z żurawiną. Ten prosty wypiek łączy w sobie delikatność pszennej mąki z lekką słodyczą suszonych owoców i miodu, tworząc aromatyczny i smaczny chleb.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 20 g (kawałek)
- Suszona żurawina - 250 g (1 szklanka)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Drożdże pokrusz, dodaj miód lub cukier i odrobinę wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu.
- Mąkę przesiej przez sito i dodaj żurawinę.
- Dodaj zaczyn i wyrób ciasto.
- Dodawaj odrobinę wody i wyrób ciasto tak aby nie miało grudek i było jednolitej konsystencji.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut, jeśli masz taką możliwość niech to będzie ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz chleb w 180 stopniach przez około 40 minut.
Komentarz dietetyka
Domowy chleb to świetny pomysł gdy chcesz zadbać o swoje zdrowie i zacząć przygotowywać coraz więcej potraw w domu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk