Chleb z ziemniakami
Opublikowano: 27.11.2024 r.
Chleb z ziemniakami to niebanalny pomysł na szybki i ciekawy domowy wypiek. Zachwyca prostotą i wspaniałym smakiem. Idealny na śniadania czy kolacje dla rodziny.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Ziemniaki późne - 300 g (ugotowane)
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 4 g
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ziemniaków dokładnie rozgnieć na puree.
- W małej misce wymieszaj drożdże, dodaj cukier i około 100 ml ciepłej wody (nie gorącej). Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj przygotowany zaczyn z drożdży, resztę ciepłej wody oraz rozgniecione ziemniaki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz dosypać odrobinę mąki.
- Uformowane ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię, delikatnie wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj z niego bochenek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przed włożeniem chleba do piekarnika, możesz delikatnie naciąć powierzchnię nożem, aby nadać bochenkowi charakterystyczny wzór.
- Piecz chleb przez około 40-45 minut, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, warto jednak do pieczywa wybierać mąkę pełnoziarnistą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny