Chleb z mąki orkiszowej
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier i nasiona słonecznika to najbardziej kluczowe elementy tego przepisu na chleb. Prosty, zdrowy chleb pełen naturalnych składników, który idealnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 500 g (typ 1850 lub 2000)
- Drożdże świeże - 30 g
- Cukier - 10 g (1 plaska łyżka stołowa)
- Słonecznik nasiona łuskane - 40 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa, drewniana łyżka, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do szklanki pokrusz drożdże, dodaj cukier, dwie łyżki wody oraz jedną płaską łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej szczyptę soli oraz ziarna słonecznika. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
- Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, delikatnie wymieszaj i dodaj 400 ml letniej wody.
- Składniki dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Następnie ciasto na chleb wyrabiaj przez 2 minuty, przełóż je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź jego powierzchnię.
- Chleb w keksowe odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
- Po tym czasie chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
- Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika, przełóż go z blaszki na kratkę i pozostaw do wystudzenia.
- Wystudzony chleb podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Chleb z mąki orkiszowej to doskonała propozycja na pyszne, domowe pieczywo. Mąka wykorzystana do przygotowania pieczywa stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny