Chleb z mąki kukurydzianej
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Mąka kukurydziana, świeże drożdże, trochę cukru i olej rzepakowy - to właśnie one nadają charakter temu chlebowi. Jeszcze tylko jajko dla pełni smaku i mamy świetną bazę na chleb kukurydziany. Idealny do kanapek i na ciepło, lekko słodki, z chrupiącą skórką, prosty w przygotowaniu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka kukurydziana - 300 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 40 g (pół kostki)
- Cukier - 15 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- W 375 ml ciepłej wody rozprowadź drożdże i cukier.
- Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj drożdże, pół łyżeczki soli, olej rzepakowy i suszone pomidory w płatkach, zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Foremkę do keksa posmaruj olejem rzepakowym.
- Przełóż do niej ciasto na chleb i odstaw na 20 minut.
- Wierzch chleba posmaruj jajkiem z wodą.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb z mąki kukurydzianej to zawierające dużą ilość składników mineralnych i witamin pieczywo. Domowej roboty pieczywo jest zdrowsze i przygotowywane z lepszej jakości składników. Chleb nie zawiera glutenu, więc może być spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny