Chleb z kaszy gryczanej
Opublikowano: 20.03.2022 r.
Kasza gryczana, woda, sól i oliwa z oliwek – te proste składniki wystarczą, by wyczarować pyszny chleb z kaszy gryczanej. Ta propozycja to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Smakuje wyjątkowo, a do tego jest zdrowa i naturalna. Idealny dla osób na diecie bezglutenowej lub szukających nowych, ciekawych smaków.
Składniki dla 12 porcji:
- Kasza gryczana - 500 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, sitko, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną płuczemy na sitku metalowym pod bieżącą wodą, tak długo, aż będzie leciała czysta.
- Następnie kaszę przekładamy do miski. Wlewamy do niej 600 ml wody i pozostawiamy ją pod przykryciem na całą dobę. Raz na jakiś czas powinniśmy ją zamieszać. Kasza powinna wchłonąć większą część wody.
- Na drugi dzień kaszę z pozostałą wodą blendujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się. Masę solimy i ponownie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki. Masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 8 godzin.
- Na koniec pieczemy go w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Chleb ma niski IG, dzięki czemu może na co dzień znaleźć się w naszej diecie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk