Chleb z garnka
Opublikowano: 07.06.2021 r.
Mąka orkiszowa, świeże drożdże i nasiona słonecznika – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby upiec chleb z garnka. Dzięki tym składnikom otrzymasz pyszny, pełnoziarnisty bochenek z delikatnym wnętrzem i chrupiącą skórką. Po prostu wrzuć wszystko do jednego naczynia i ciesz się domowym pieczywem!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka orkiszowa - 400 g (pełnoziarnista)
- Drożdże świeże - 15 g
- Nasiona słonecznika - 100 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, sitko, folia spożywcza, miska, garnek żeliwny
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej szczyptę soli, łyżeczkę cukru oraz nasiona słonecznika.
- 300 mililitrów wody wymieszaj z drożdżami i stopniowo wlewaj ją do miski z mąką mieszając delikatnie ciasto łyżką.
- Wymieszane ciasto w misce nakryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
- Po tym czasie stolnicę oprósz mąkę i wyłóż na nią ciasto z miski, następnie z ciasta uformuj kulkę.
- Ciasto owiń w ręcznik kuchenny oprószony mąką i pozostaw ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po 1.5 godziny od momentu pozostawienia ciasta do wyrośnięcia nagrzej piekarnik do 250 stopni C. Następnie do piekarnika wstaw żeliwny garnek na około 25 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyciągnij garnek przy pomocy rękawic kuchennych, następnie w garnku umieść ciasto wyciągnięte z ręcznika.
- Następnie garnek przykryj i piecz chleb około 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb jeszcze 20 minut, aby uzyskać rumianą skórkę.
- Upieczony chleb wyciągnij ostrożnie z garnka i pozostaw do ostudzenia.
Komentarz dietetyka
Domowy chleb z garnka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do różnych past. Samodzielnie przygotowane pieczywo jest doskonałym źródłem wielu składników odżywczych oraz jesteśmy pewni jego składu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny