Chleb z gara

Opublikowano: 16.05.2025 r.
Mąka pszenna typ 450, suche drożdże i cukier – to tylko kilka podstawowych składników potrzebnych do tego, aby upiec naprawdę pyszny chleb z gara. Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie chrupiącego i miękkiego w środku pieczywa, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania czy kolacji.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Drożdże suche - 10 g
- Cukier - 10 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę, cukier i szczyptę soli wsypujemy do miski. Wodę (może być chłodna) mieszamy z drożdżami. Powoli dodajemy ją do mąki i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie jednolite, ale klejące się.
- Następnie miskę przykrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy z niego kulę, oprószamy ją mąką i ponownie przykrywamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy do garnka żaroodpornego i przykrywamy go pokrywką.
- Chleb pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ściągamy pokrywę z garnka i pieczemy go jeszcze około 20 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk