Chleb z cukinii

Opublikowano: 26.10.2021 r.
Z mąki pszennej, świeżych drożdży, jajka i starto-cukiniowego miąższu powstaje ten niecodzienny chleb z cukinii. Dzięki świeżym składnikom, takim jak cukinia i jajko, chleb ten jest wilgotny, puszysty i ma delikatny, lekko warzywny smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 30 g (1/3 opakowania)
- Jajko - 1 szt.
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- W misce połącz mąkę i drożdże. Wymieszaj z odrobiną cukru.
- Dodaj 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wyrób ciasto. Pozostaw w misce przykryte bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie obierz cukinię i zetrzyj ją na tarce w cienkie paski.
- Do wyrośniętego ciasta dodaj jajko i zagnieć ciasto.
- Do ciasta dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej masę i upiecz w piecu przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Możesz zastąpić mąkę wersją bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk