Chleb wileński

Opublikowano: 01.02.2022 r.
Mąka żytnia pełnoziarnista, mąka pszenna i miód to kluczowe składniki chleba wileńskiego, który zachwyca swoim tradycyjnym smakiem i aromatem. Jeśli lubisz chleb o głębokim, wyrazistym smaku, ten przepis z pewnością Ci się spodoba.
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 450 g
- Mąka żytnia typ 2000 - 970 g
- Miód - 100 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (do natłuszczenia blachy)
- Przyprawy - sól, kminek ziarna
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, słoik, miseczka, gaza, gumka recepturka, blaszka do chleba
Przepis krok po kroku
- Przed rozpoczęciem pieczenia chleba należy zrobić zakwas - potrzebujesz na to 5 dni.
- Do słoika wsyp 150 g mąki pszennej 2000. Dolej tyle wody, by konsystencja była taka, jak ciasto na naleśniki. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj słoik gazą, zabezpiecz gumką recepturką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Kolejnego dnia, w miseczce wymieszaj 50 g mąki pszennej z taką ilością wody, jak wyżej (ciasto naleśnikowe). Dodaj do słoika, wymieszaj, przykryj gazą, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe miejsce.
- Następnego dnia powtórz krok z poprzedniego dnia (50 g mąki pszennej z wodą - wymieszaj i dodaj do słoika). Ponownie wymieszaj całość łyżką, zabezpiecz i odstaw.
- Czwartego dnia rozrób resztę mąki pszennej z wodą jak wyżej. Zrób tak samo, jak za poprzednimi razami. Zakwas powinien stać ostatni dzień. Piątego dnia jest gotowy do użycia.
- Zrób zaczyn na chleb.
- Wsyp 120 g mąki żytniej do dużej miski. Dodaj 8 łyżek zakwasu i wlej 250 ml ciepłej wody.
- Wymieszaj ciasto łyżką drewnianą, odstaw do ciepłego miejsca pod przykryciem na 14 godzin.
- Jak zaczyn urośnie, dodaj resztę mąki żytniej, miód, łyżeczkę kminku oraz łyżkę soli. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj wodę w takiej ilości, by powstało kleiste ciasto.
- Foremkę na chleb posmaruj olejem.
- Ciasto przełóż do foremki na chleb. Zrób nakłucia za pomocą wykałaczki. Odstaw chleb na jeszcze 4 godziny, by urósł.
- Nagrzej piekarnik na 240 st. C.
- Wstaw chleb do gorącego piekarnika, piecz 15 minut. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę na 200 st. C. Piecz 45 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb jest wegetariański. Ma bardzo dużą ilość błonnika i składników mineralnych oraz witamin. Ma bardzo niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości