Chleb w jajku z serem
Opublikowano: 25.09.2021 r.
Chleb pszenny, jajka i ser gouda - oto czego potrzebujesz, by stworzyć pyszny chleb w jajku z serem. To proste i szybkie danie idealne na śniadanie albo kolację. Kromki chleba obtaczamy w rozmąconych jajkach, a potem smażymy do złocistej kolorystyki. Dodaj plaster sera gouda i powstaje pyszne, ciągnące się połączenie smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb pszenny - 140 g (4 kromki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser gouda - 80 g (4 plastry)
- Oliwa z oliwek - 75 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Każdą kromkę przekrój na pół. Do środka włóż ser, a całość zamknij drugą połówką.
- Na talerzyk wbij jajka, rozmieszaj je dokładnie. Dopraw je solą i pieprzem.
- Każdą kanapkę wymieszaj w jajku z każdej strony.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kanapki po 2 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często ze względu na dużą ilość tłuszczu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny