Chleb tostowy
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże i odrobina mleka – to trio, które tworzy magię chleba tostowego. Dodaj jeszcze troszkę masła i gotowe! Ten przepis to szybki sposób na domowy chleb tostowy, który będzie świetną bazą dla Twoich ulubionych kanapek, czy chrupiących tostów na śniadanie.
Składniki dla 24 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g (4 szklanki bez 1 łyżki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Masło - 7 g (1 łyżeczka)
- Mleko 1,5% - 60 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, miska, blaszka keksowa 11x31 cm
Przepis krok po kroku
- Wszystkie suche składniki przełóż do miski robota kuchennego.
- Dodaj lekko podgrzane mleko i 300 ml wody.
- Wyrabiaj ciasto za pomocą haka w robocie kuchennym przez około 20-30 minut.
- Ciasto ma być elastyczne i gładkie.
- Ciasto przełóż do keksówki.
- Pozostaw chleb do wyrośnięcia na około godzinę przykrywając go drugą foremką tak aby nie urósł powyżej wysokości formy.
- Wstaw chleb (wciąż przykryty) do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 220 stopni C z grzałką góra-dół.
- Odkryj chleb, zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz 10 minut aż do zrumienienia.
Komentarz dietetyka
Chleb tostowy jest specyficznym chlebem. Ma on pozostać miękki i wilgotny a podczas zapiekania stać się chrupiący. W tej wersji jest to klasyczny chleb pszenny, możesz spożywać go w małych ilościach. Jeśli jednak lubisz tosty i przygotowujesz je regularnie, wybierz pieczywo pełnoziarniste.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki