Chleb staropolski
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Mąka pszenna typ 750, drożdże świeże i trochę cukru – to kluczowe składniki chleba staropolskiego, który kojarzy się z domowym ciepłem i zapachem świeżo upieczonego pieczywa. Szlachetność mąki pszennej i delikatność drożdży tworzą idealne połączenie. Dodatek oliwy z oliwek nadaje mu wyjątkowej miękkości i smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 750 - 455 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Cukier - 2 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody, drożdże i odrobinę cukru. Odstaw na 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i wlej rozczyn. Całość wyrób rękami, by dobrze się połączyło.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny