Chleb ryżowy

Opublikowano: 28.06.2021 r.
Mąka ryżowa, świeże drożdże i mielone siemię lniane stanowią podstawę tego chleba ryżowego, który jest idealny dla osób poszukujących bezglutenowej alternatywy. Dodatkiem oliwy z oliwek zapewniamy wilgotność i aromatyczny smak, a cukier i skrobia ziemniaczana pomagają uzyskać odpowiednią strukturę i puszystość. Oto przepis na smaczny i delikatny chleb!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka ryżowa - 500 g
- Drożdże świeże - 15 g
- Mielone siemię lniane - 40 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Cukier - 8 g (1 łyżeczka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- 300 ml wody wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie wymieszaj zaczyn z mąką, 1 łyżeczką soli, siemieniem i mąka ziemniaczaną. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę.
- Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
- W tym czasie posmaruj blachę oliwą.
- Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Piecz chleb w 200 C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb ryżowy jest bezglutenowy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny