Chleb rwany Thermomix
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Cebula szalotka, czosnek, natka pietruszki, koperek i świeże drożdże to klucz do sukcesu w przepisie na chleb rwany z Thermomixa. Aromatyczne zioła i warzywa łączą się z miękkim masłem, by nadać pieczywu niezapomniany smak i zapach. Czekają tu jeszcze mąka pszenna i odrobina oleju rzepakowego, które razem tworzą puszystą i delikatną strukturę chleba.
Składniki dla 1 porcji:
- Cebula szalotka - 80 g
- Czosnek - 5 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Koperek - 15 g
- Masło - 100 g (miękkie)
- Sól - 5 g
- Mąka pszenna typ 550 - 600 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Cukier - 5 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, natka pietruszki świeża, koper, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek, forma żaroodporna, thermomix, kopystka (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Na początku przygotuj masło ziołowe: umieść w naczyniu Thermomixa szalotkę, czosnek, natkę pietruszki (liście) i koperek. Całość rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 5. Kopystką zgarnij wszystko na dno.
- Dodaj masło i łyżeczkę soli i całość zmiksuj przez 15 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia.
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300 g letniej wody, pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
- Ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt, grubości około 1-1,5 cm. Ciasto posmaruj przygotowanym masłem ziołowym. Pokrój w pasy o szerokości około 5 cm. Pasy poskładaj w harmonijkę.
- Naczynie żaroodporne natłuść i układaj w nim harmonijki z ciasta jeden obok drugiego. Zostaw jeszcze na 10 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- Piecz przez 25-30 minut.
Komentarz dietetyka
Wzbogacanie dań o koperek i pietruszkę zwiększa zawartość witaminy C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk