Chleb razowy na drożdżach

Opublikowano: 23.06.2025 r.
Mąka żytnia typ 2000, suche drożdże i odrobina miodu – te składniki sprawiają, że chleb razowy wychodzi aromatyczny, wilgotny i odpowiednio puszysty. To prosty przepis, który nie wymaga wielkiego zachodu, a daje naprawdę świetne efekty.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Sól - 3 g (szczypta)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.
- Rozpuść miód w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodaj suche drożdże i wymieszaj. Zostaw na 15 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
- Dodaj do mąki drożdże i wyrób ciasto.
- Następnie przykryj miskę ściereczką, zostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
- Delikatnie wywałkuj ciasto, a następnie przełóż je do foremki, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Upiecz chleb w piekarniku przez 45 minut 200 stopniach.
Komentarz dietetyka
Do wypiekania pieczywa możesz użyć dowolnego rodzaju mąki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk