Chleb razowy

Opublikowano: 04.09.2025 r.
Mąka pszenna typ 1850, świeże drożdże, siemię lniane, nasiona słonecznika i płatki owsiane – to główne bohaterowie naszego chleba razowego. Chrupiący, zdrowy i pełen smaku, ten chleb jest idealny na każdy poranek. Bez zbędnej filozofii, po prostu zrób go i ciesz się domowym wypiekiem!
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 300 g (2,66 (2 i 2/3) szklanki)
- Drożdże świeże - 25 g
- Siemię lniane (całe) - 12 g
- Nasiona słonecznika - 60 g (lub inne dowolne nasiona i pestki)
- Płatki owsiane - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka keksowa, młynek
Przepis krok po kroku
- Drożdże wymieszaj z 300 ml letniej wody i 3 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Zmiel siemię lniane i wymieszaj z mąką, płatkami i łyżeczką soli.
- Dodaj do miski z mąką zaczyn i dokładnie wyrób ciasto.
- Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Blachę do pieczenia posyp mąką.
- Wyrośnięte ciasto wymieszaj ze słonecznikiem, ponownie zagnieć, włóż do blachy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto piecz 40-50 minut w 200 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Chleb razowy jest zdrowym pieczywem o niskim indeksie glikemicznym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny