Chleb pszenny na zakwasie

Opublikowano: 15.07.2025 r.
Mąka pszenna typ 500, zakwas pszeniczny i odrobina cukru – oto kluczowe składniki do zrobienia domowego chleba pszennego na zakwasie. Ten tradycyjny wypiek z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom pieczywa o wyjątkowym smaku i zapachu. Zapomnij o sklepowych bochenkach, bo ten przepis zabierze Cię w podróż do czasów, gdy każdy chleb pieczono z sercem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Zakwas pszeniczny - 45 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miseczka
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ze sobą 250 g mąki pszennej, cukier i zakwas pszenny. Dodaj 300 ml ciepłej wody i ponownie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
- Do dużej miski wsyp pozostałą część mąki, dodaj odrobinę soli i zaczyn. Wszystko razem wymieszaj rękami. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Odstaw całość na 45 minut, a po tym czasie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Ten chleb będzie świetnym wyborem. Ze względu na dodatek zakwasu jest bardziej zdrowy niż tradycyjna wersja.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny