Chleb pełnoziarnisty
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Mąka pszenna typ 1850, mąka żytnia typ 2000 i suche drożdże to kluczowe składniki, które sprawią, że Twój chleb pełnoziarnisty będzie nie tylko zdrowy, ale też wyjątkowo smaczny. Połączenie tych dwóch rodzajów mąki zapewni bogaty smak i strukturę, a drożdże zadbają o odpowiednie wyrośnięcie.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 300 g (2 i 1/2 szklanki)
- Mąka żytnia typ 2000 - 200 g (1 i 2/3 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Do mąki dodaj 500 ml ciepłej wody.
- Połącz wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę.
- Ciasto pozostaw w misce na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Mokrymi dłońmi uformuj okrągły lub podłużny bochenek.
- Chleb piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarz dietetyka
Chleb pełnoziarnisty to najzdrowsza propozycja pieczywa.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki