Chleb owsiany
Opublikowano: 23.07.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, skrobia ziemniaczana, drożdże suche i oliwa z oliwek to kluczowe elementy tego przepisu na chleb owsiany. Pełnoziarnista mąka owsiana nadaje mu niepowtarzalny, lekko orzechowy smak, a skrobia ziemniaczana sprawia, że chleb jest miękki i puszysty. Drożdże gwarantują idealne wyrośnięcie, a oliwa z oliwek dodaje delikatną, lekko owocową nutę.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 400 g (3,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąki. Dodaj drożdże, odrobinę soli i cukier. Wlej olej i dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj razem łyżką, do połączenia składników.
- Ciasto wyrób rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb owsiany jest dobrą alternatywą dla pszennego, gdyż zawiera więcej witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny