Chleb orkiszowy

Opublikowano: 19.05.2025 r.
Mąka orkiszowa, świeże drożdże i odrobina oleju rzepakowego to kluczowe składniki do pysznego, domowego chleba orkiszowego. Ten przepis łączy w sobie prostotę i zdrowe składniki, które sprawią, że chleb będzie nie tylko smaczny, ale też pełen wartości odżywczych. Przekonaj się, jak łatwo zrobić ten aromatyczny wypiek w domowych warunkach.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 500 g
- Drożdże świeże - 25 g
- Olej rzepakowy - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj ze sobą pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, odrobinę cukru i 1,5 szklanki ciepłej wody.
- Dokładnie wymieszaj i zostaw na 15 minut.
- Do dużej miski wsyp pozostałą ilość mąki, dodaj olej i zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To świetna alternatywa dla chleba pszennego, gdyż ma mniejszy indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny