Chleb na suchych drożdżach

Opublikowano: 24.06.2025 r.
Mąka do pizzy, oliwa z oliwek i suche drożdże – to kluczowe składniki, które tworzą niesamowity chleb, który przygotujesz szybko i łatwo. Reszta dodatków, takich jak sól i cukier, podkręci smak, a proces tworzenia ciasta jest prościutki. Z tą recepturą nawet nowicjusze w pieczeniu osiągną świetny efekt!
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka do pizzy typ 00 - 450 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Drożdże suche - 5 g (płaska łyżeczka)
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier.
- Wlej szklankę ciepłej (nie gorącej) wody oraz oliwę.
- Ciasto wyrabiaj przez minimum 10 minut, aż będzie elastyczne i zwarte.
- Umieść ciasto w dużej misce. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę.
- Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli do tego nie doszło, odczekaj jeszcze chwilę.
- Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj w kulę i przełóż do foremki, wcześniej obsypaną mąką.
- Chlebek ponacinaj i przykryj ściereczką. Odstaw jeszcze na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Ustaw formę z chlebem na środkowej półce i piecz przez 15. Spryskaj wierzch ciasta wodą i piecz jeszcze 15 minut.
- Chleb przestudź na kratce przed krojeniem.
Komentarz dietetyka
100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk