Chleb na proszku do pieczenia
Opublikowano: 14.03.2022 r.
Mąka żytnia, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajko, siemię lniane i oliwa z oliwek to kluczowe składniki tego prostego przepisu na chleb. Dzięki połączeniu tych składników powstaje zdrowy i wyjątkowo smakowity bochenek. Nie potrzeba drożdży ani długiego wyrabiania, wystarczy kilka minut przygotowań i możesz cieszyć się domowym pieczywem!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka żytnia typ 2000 - 500 g (2,5 szklanki)
- Mąka pszenna typ 1850 - 300 g (1,5 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Jajko - 1 szt.
- Siemię lniane (całe) - 200 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, oregano
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę żytnią i pszenną, dodaj proszek do pieczenia, jajko, sól, oregano i siemię lniane.
- Wlej 400 ml wody i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
- Chleb wystudź i przechowuj w lnianej ściereczce.
Komentarz dietetyka
Chleb na proszku do pieczenia to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Domowy chleb przygotowany jest z dobrej jakości mąki. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków do żywności.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny