Chleb na kefirze
Opublikowano: 04.01.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże suche i kefir to kluczowe składniki tego przepisu. Chleb na kefirze to puszysta, aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Łatwy i szybki w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Połączenie kefiru i drożdży nadaje mu lekko kwaskowy smak i wyjątkową miękkość.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 20 g (2 łyżeczki)
- Kefir - 500 g (2 szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Dodaj drożdże i wlej kefir.
- Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach wlej ciasto do keksówki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 200 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Zdecydowanie warto postawić na chleb czy innego rodzaju pieczywo przygotowywane w domu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk