Chleb ketogeniczny
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka migdałowa, jajka i proszek do pieczenia – to główne składniki, które sprawiają, że ten chleb ketogeniczny staje się prawdziwym hitem wśród niskowęglowodanowych wypieków. Chleb ten jest wilgotny, puszysty, a jednocześnie idealnie trzyma formę i ma pyszną, chrupiącą skórkę.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka migdałowa - 200 g
- Jajko - 6 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Przyprawy - sól, suszone pomidory z chilli
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj.
- Dodaj mąkę migdałową oraz pomidory z chilli i wymieszaj składniki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35-40 minut.
- Chleb wystudź i podziel na porcje.
Komentarz dietetyka
Chleb ketogeniczny to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych. Chleb zawiera sporą ilość kalorii, dlatego spożywaj jedynie jedną porcję tego wypieku. Chleb zawiera małą ilość węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny