Chleb indyjski
Opublikowano: 20.08.2023 r.
Drożdże suche, cukier, mąka pszenna i jogurt grecki – to kluczowe składniki na chleb indyjski. Drożdże nadają mu puszystość, mąka pszenna stanowi bazę, a jogurt grecki dodaje wyjątkowej miękkości i wilgotności. Dzięki temu przepisowi wprowadzić można do swojej kuchni wyjątkowy smak i aromat Indii.
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże suche - 7 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 10 g (1 płaska łyżeczka)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2,5 szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 120 ml
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Olej rzepakowy - 30 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, wałek, żeliwna patelnia, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, pół łyżeczki soli, pół szklanki letniej wody, jogurt oraz oliwę z oliwek.
- Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich jednolite ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj je na cienkie placki.
- Patelnię żeliwną rozgrzej bardzo mocno, dodaj do niej łyżkę oleju rzepakowego.
- Na dobrze rozgrzanej patelni kolejno placki (w razie konieczności dodaj odrobinę oleju).
- Gdy placki będą rumiane od spodu, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki, przełóż placki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.
- Gotowe chlebki indyjskie podawaj jako dodatek do potraw (np. do curry z kurczakiem).
Komentarz dietetyka
Chleb indyjski to doskonała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Chlebek przygotowywany jest na bazie mąki pszennej oraz gęstego jogurtu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny