Chleb graham
![Chleb graham Świeży chleb graham na desce](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/25/2521/main-l_l.webp)
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Mąka pszenna pełnoziarnista i mąka pszenna typ 750 to główne składniki chleba graham, które nadają mu wyjątkowy smak i wartości odżywcze. W przepisie znajdziesz też drożdże suche, cukier i olej rzepakowy. Dzięki tym prostym składnikom upieczesz niezwykle pyszny i zdrowy chleb.
Składniki dla 24 porcji:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 260 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 750 - 260 g (2 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 3 g (0,5 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, foremka keksówka
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z 0,5 łyżeczki soli i 1,5 szklanki ciepłej wody.
- Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
- Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw jeszcze na 0,5 godziny.
- Chleb piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.
- Chleb jest gotowy, gdy po uderzeniu drewnianą łyżką słyszysz głuchy dźwięk.
Komentarz dietetyka
Chleb graham to jedna ze zdrowszych propozycji pieczywa zamiast chleba pszennego.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki