Chleb dyniowy

Opublikowano: 20.04.2025 r.
Mąka orkiszowa, puree z dyni i drożdże świeże to kluczowe składniki chleba dyniowego. Ten aromatyczny i puszysty wypiek idealnie nadaje się na jesienne poranki. Dzięki dodaniu pestek dyni, każda kromka zyskuje chrupiący akcent, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą dyni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka orkiszowa - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Puree z dyni - 350 g
- Drożdże świeże - 40 g
- Mleko 3,2% - 130 ml (pół szklanki)
- Pestki dyni - 30 g
- Masło - 20 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier.
- Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut.
- Przesiej do zaczynu mąkę pszenną i orkiszową.
- Dodaj puree z dyni, jajko, sól i pestki dyni.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw pod przykryciem na około 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Blaszkę wysmaruj masłem i przełóż do niej masę na chleb.
- Pozostaw w blaszce na 20 minut.
- Wierzch chleba posmaruj wodą.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- Chleb wyjmij z foremki i wystudź.
- Przechowuj w lnianej ściereczce.
Komentarz dietetyka
Chleb dyniowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Chleb można przygotować z mąki razowej lub orkiszowej, wówczas będzie miała niższy indeks glikemiczny. Chleb sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny