Chleb dukana

Opublikowano: 31.10.2021 r.
Przygotowanie chleba dukana opiera się głównie na otrębach owsianych, chudym twarogu i jajkach. Te składniki tworzą podstawę tego dietetycznego wypieku, idealnego dla osób dbających o linię. Dodatkowo jogurt grecki 0% tłuszczu dodaje wilgoci, a proszek do pieczenia i soda oczyszczona dbają o odpowiednią konsystencję ciasta.
Składniki dla 24 porcji:
- Otręby owsiane - 140 g (1,2 szklanki)
 - Ser twarogowy chudy - 100 g (0,4 kostki)
 - Jajko - 3 szt.
 - Jogurt grecki 0% tłuszczu - 60 ml (6 łyżek)
 - Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
 - Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
 - Masło - 15 g (1 łyżka)
 - Przyprawy - sól
 
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska, drewniana łyżka
 
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki (oprócz masła) przełóż do miski.
 - Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą drewnianej łyżki.
 - Formę wysmaruj masłem, możesz dodatkowo wysypać otrębami.
 - Przelej masę do formy i piecz 15 minut w 190 stopniach a następnie 20 minut w 170 stopniach.
 
Komentarz dietetyka
Chleb dukana jest wyśmienitym rodzajem pieczywa. Zawiera również sporo składników odżywczych, jest zdrowy i może być spożywany nawet przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki