Chleb czosnkowy na grilla

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Chleb pszenny, masło i czosnek to kluczowe składniki, które sprawiają, że ten chleb czosnkowy na grilla smakuje wyjątkowo. Dodatek świeżego koperku i natki pietruszki nadaje mu niepowtarzalny aromat i zielony akcent. Ten prosty, ale smakowity przepis z pewnością wzbogaci każde grillowanie. Gotowi na wypasione doznania smakowe?
Składniki dla 10 porcji:
- Chleb pszenny - 600 g (1 bochenek)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Czosnek - 25 g (5 ząbków)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, grill, miseczka
Przepis krok po kroku
- Pietruszkę oraz koper umyj, osusz i posiekaj.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Do miseczki włóż masło, dodaj do niego zioła, czosnek oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Chleb pokrój jak na kanapki, jednak nie docinaj go do końca.
- Nacięcia w chlebie posmaruj masłem czosnkowym.
- Chleb zawiń w folię spożywczą i grilluj go po około 10-15 minut na stronę.
- Gotowy chleb rozwiń z folii i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Chleb czosnkowy na grilla to doskonała propozycja na smaczną przekąskę z grilla. Czosnek stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny