Chleb bezglutenowy na zakwasie
![chleb bezglutenowy na zakwasie Bezglutenowy chleb na zakwasie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/69/6951/main-l_l.webp)
Opublikowano: 08.04.2022 r.
Mąka gryczana, mąka jaglana i ryżowa to trio, które tworzy bazę naszego chleba bezglutenowego na zakwasie. Do tego dodajemy zakwas bezglutenowy i posypujemy całość nasionami słonecznika, żeby nadać chlebowi chrupkość. Przepis jest prosty, a efekt końcowy smaczny i zdrowy.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka gryczana - 450 g (3 szklanki)
- Mąka jaglana - 450 g (3 szklanki)
- Mąka ryżowa - 450 g (3 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 300 g
- Nasiona słonecznika - 200 g (10 łyżek)
- Sól - 10 g (1 łyżka)
- Zakwas bezglutenowy - 450 g (450 ml)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść wszystkie składniki, dolej ok. 1200 ml letniej wody i bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia.
- Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzej do 240 st. C i piecz chleb 20 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 40-50 minut.
Komentarz dietetyka
Chleb bezglutenowy na zakwasie sprawdzi się dla każdej osoby wymagającej eliminacji glutenu w związku z np. celiakią, czy nietolerancją.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk